torstai 2. toukokuuta 2013

Sähköt ja valaistus

Veneessä ei alunperin ollut lainkaan sähkövarustusta. Ensimmäinen kesä vuonna 2007 menikin sähköjen parissa askarrellessa. Tuolloin asensin veneeseen ns. perusvarustuksen valaistuksen, latauksen ja äänentoiston osalta. Kolmen veneilykesän aikana keräsin tietoa ja käytännön kokemuksia erilaisista venesähköratkaisuista ja lopputuloksena syntyi alla oleva kytkentäkaavio. Huomautuksena todettakoon, että olen tulevalta ammatiltani juristi, en sähköinsinööri, joten kaavio on laadittu “maallikkonäkulmasta” periaatteella “miten tämä laite on kytketty?”. Kaaviossa käytetyt symbolit on siis valittu ulkonäön perusteella vastaavaan mahdollisimman hyvin veneessä olevia kytkimiä, laitteita ja liitoksia. Jos maallikolla on käytössään kyseinen kaavio tutkiessaan tämän veneen kytkentöjä, on hänen kohtuullisen helppo ymmärtää miten systeemi rakentuu, eikä hänen tarvitse alkaa arvailemaan miten jokin laite on kytketty ja mikä piuha mahdollisesti menee mihinkin.

Veneen sähkökaavio

Vuosina 2009-2011 suoritetun perusteellisen kunnostuksen yhteydessä purin kaikki vanhat sähköasennukset pois ja uudistin koko systeemin kauttaaltaan kaavion mukaiseksi. Keskeisin uudistus oli varsinaisen sähkökeskuksen asentaminen styyran seinäkoteloon.

IMG_5514

IMG_5501

Sähkökaapissa ovat pääsulakkeet, automaattilaturi, lokin ja kaiun keskusyksikkö, päävirran kytkentärimat, ym. Johtimien materiaalivahvuudet on mitoitettu kauttaaltaan hieman yläkanttiin jännitehäviöiden välttämiseksi.

IMG_5553

Veneen akku on 95 Ah AGM-akku ja se on asennettu omaan koteloonsa styyran säilytyslokeron perälle.

IMG_5615

120920101267

Paaran puolelta löytyy varsinainen ohjainpaneeli mittareineen. Kytkinpaneelista löytyy 12 V-pistoke ja sillä ohjataan kaikkia muita sähkölaitteita, paitsi ankkuri- ja mastovaloja sekä automaattista pilssipumppua, joille asensin omat kytkimet styyran hyllyn reunaan. Paneeliin on lisäksi asennettu tarpeellisimmat mittarit, eli makeavesitankin mittari ja akun jännitteen mittari. Lisäksi paneelista löytyy kaukosäädettävä CD/ MP3-soitin radiolla. Paneelin taakse on asennettu sähkökaappia vastaavat kytkentärimat ja sulakkeet.

IMG_5482

Keulapiikin seinäkoteloihin on molemmille puolille asennettu kaiuttimet ja niiden alle 12 V-virtapistokkeet. Hyllyjen päälle asensin juuri myös led-valolistat.

IMG_5465

Maasähköä varten asensin veneeseen DEFAn sähköjärjestelmän pistokkeineen. Liitospistokkeelle löytyi sopiva paikka styyran kulkuvalon takaa.

IMG_5506 IMG_5630

Sisätilapistokkeet on asennettu molemmille puolille hyllyjen takareunaan, josta styyran puolelta löytyy myös päävirtakytkin ja paaran puolelta taas yksi 12 V-pistoke. Ripottelin 12 V-pistokkeita strategisiin paikkoihin ympäri venettä, jotta virtaa on saatavilla monesta paikasta. Seuraava pistoke löytyykin heti istuinlaatikon säilytyslokerosta.

IMG_5457

Maston ja puomin sähköt hoituvat kattoon asennettujen liittimien avulla. Preludessa on kätevä kaksoisrunko, joten piuhat sai asennettua siististi piiloon kannen ja sisäkaton väliin.

IMG_5742

IMG_5722

Maston huipusta löytyvät ympärinäyttävä ankkurivalo ja normaali mastovalo. Kylkiin on asennettu punainen ja vihreä kulkuvalo ja perään vielä kirkas perävalo. Kaikki veneen valot ovat led-valoja. Tämän kokoiseen veneeseenhän riittäisi vain yksi ympärinäyttävä valo, mutta päätin kuitenkin asentaa varsinaiset kulkuvalot.

IMG_5757

IMG_5763

Puomin päähän asensin kytkimellä toimivan led-valon valaisemaan istuinlaatikkoa. Valo leviää sopivasti, joten istuinlaatikossa on mukavan valoisaa vaikka puomiteltankin asentaisi päälle. Vielä kun laatikkoon asentaa ruokapöydän, niin siinä voi helposti istua iltaa, vaikka muuten olisikin pimeää. Valo toimii hyvin myös säilytyslokeroiden osalta, eikä tasku- tai otsalampulle ole ollut enää tarvetta. Puomin päässä on katkaisija, josta valon saa kytkettyä päälle/ pois.

IMG_5509

Korvasin veneen sisälle vuonna 2007 asentamani loisteputket vastaavan tehoisilla led-valaisimilla.

IMG_5665

Kattovalot antavat hyvän yleisvalon ympäriinsä. Keulapiikki olisi muuten jäänyt hämäräksi, joten asensin samassa yhteydessä myös sinne pienen led-valon. Todennäköisesti päivitän senkin vielä kauniimman väriseksi.

CameraZOOM-20130815230015680

CameraZOOM-20130815230546849

Vaikka kattovalot ovat todella hyvät, niin ne ovat samalla myös hieman liian kirkkaat käytettäväksi yöllä veneillessä ja illalla kajuutassa istuskellessa. Tarvetta oli siis tunnelmavaloille, joten asensin hyllyjen alle led-valonauhat. Valo on juuri sopiva vähäinen tunnelmavaloksi, mutta silti riittävä valaisemaan koko kajuutan, eikä hyllyjen alta heijastuva valo myöskään häikäise istuinlaatikossa olevia.

1 kommentti:

  1. Tuo tunnelmavalo onkin hyvä lisä. Ei ole sitten liikaa kirkkautta pimeällä. Meilläkin valmistuu pieni projekti tässä, sähkötyöt pitää vielä tehdä. Tuota valaistusta myös siis nyt tässä mietitty ja suunniteltu. https://www.oulunsahkotek.fi/

    VastaaPoista